L’esguinç de turmell és una de les lesions més comuns. Probablement t’has regirat el peu en una vorera, caminant, corrent, saltant... alguna vegada
El peu és el primer contacte i apoio del nostre cos, tinguem en compte que per cada cama es bifurca el 50% del nostre pes i els peus son els primers en haver de suportar aquesta càrrega, per tant és fonamental que davant una lesió així es sàpiga com actuar.
Primer contacte amb la lesió:
- Mirarem si és possible moure el turmell, si el podem apoiar i el grau de dolor durant el moviment o apoio ( en cas que t’hagis lesionat durant la pràctica esportiva és millor interrompre l’activitat ja que en calent la percepció del dolor serà menor en cas contrari podem agreujar el grau de lesió )
- Observarem si està calent, inflamat, quina zona és la més dolorosa, si esta vermell o presenta signes de possible hematoma.
- En cas de veure’s calent, vermell, amb hematoma i/o edematós ( inflamat ) aplicarem gel i elevarem el membre en cas que no ens puguin atendre d’immediat, i si es pot mourem de tant en tant els dits mentre ens traslladem a l’CAP ( centre d’atenció primària, mútua o hospital)
- Visitar al doctor traumatòleg per a fer les proves pertinents:
- Si l’apoio no és possible i presenta hematoma, és important que demanis una radiografia per descartar fissures associades i una eco per valorar l’estat del lligament.
- Un cop fet el diagnòstic mèdic acudir d’immediat al fisioterapeuta per iniciar el més precoç possible la rehabilitació adequada.
El fisioterapeuta s’encarregarà de dur a terme la rehabilitació per recuperar la funcionalitat del teu turmell.
Tinguem en compte que un turmell mal rehabilitat o que no passi per mans d’un fisio pot portar a lesions secundaries altes ( genolls, cadera, lumbars.. i musculars per compensació ).
Perquè? Al no acudir al fisioterapeuta, el cos busca apoios antiàlgics, això vol dir que busca la manera menys dolorosa d’apoiar i caminar amb lo qual es tradueix en un mal apoio plantar i un canvi en el centre de gravetat del nostre cos que portarà, com dèiem, a lesions posteriors o esguinços de repetició.
I recorda la premisa de Fisio Indira: SI HI HA DOLOR, HI HA LESIÓ.